Budit će Vas zvuci cvrkuta cvrčaka, mirisi cvjetanja ružmarina i šum mora,

a kraj će dana začiniti jedinstveni zalasci sunca koji zacrvenjuju nebo.
HR | EN | DE | FR

Povijest

Postoji nekoliko teorija o nastanku imena otoka, od tvrdnji o pred-slavenskim izvorima i mišljenja da je Šipan izveden iz grčke riječi „gypana”, što znači „sokolovo gnijezdo”. U svakom slučaju, današnje ime otoka prvi put je zabilježeno još 1371. godine. U Šipanskoj Luci nalaze se ostaci rimske villae rusticae, ali većina tragova ranijeg života i povijesnih arhitektonskih spomenika datiraju iz srednjeg vijeka.

Šipan ima 34 crkve, od kojih je šest predromaničkih, kasnogotički Knežev dvor i ruševine nadbiskupske palače koja je izgrađena za dubrovačkog biskupa - poznatog talijanskog pisca, pjesnika i teologa iz sredine 16. stoljeća Lodovica Beccadellija. Među njegovim ruševinama može se vidjeti ostatke kamenog friza portreta, od kojih je jedan Michelangelovo djelo.

Crkva Sv. Marije u Pakljenoj, sagrađena u 13. stoljeću, bila je dobro poznato sklonište templara, monaškog reda koji je nestao tijekom 14. stoljeća. Tamošnji templari su bili izravno povezani s Reneom Renatom d 'Angiom, koji je protjeran kako bi ga se spriječilo da postane kralj. U selu Renatovo su ruševine malog dvorca, za koji se vjeruje da je bio Reneova rezidencija tijekom 15. stoljeća, a u njemu je pronađen i grb s natpisom Renatus rex justus.

Šipan je pun prekrasnih vila iz 16. stoljeća koje je izgradilo dubrovačko plemstvo pritom pazeći da se fino uklope s okolnim krajolikom. Bogati otočki trgovci i pomorci, po povratku na otok, gradili su svoje velike kamene kuće, a svojedobno poznata dubrovačka obitelj Sorkočević izgradila je ljetnu rezidenciju u Šipanskoj Luci u 15. stoljeću.

Izgradnja obiteljskog dvorca Skočibuha, koji još uvijek dominira gradom Suđurđem, započela je u veljači 1563., a završila u prosincu iste godine. U unutrašnjosti dvorca nalazi se renesansni pravokutni kamin s očuvanom štuko-dekoracijom nape (što je izuzetak na dubrovačkom području), elegantni renesansni kameni umivaonik s reljefno ukrašenim rubovima i rijedak primjer jedinog očuvanog drvenog balkona na Mediteranu, koji datira iz 16. stoljeća.

Šipan je još zanimljiv po tome što je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda zbog svog omjera broja stabala maslina i stanovnika s obzirom na njegovu ukupnu površinu.